on / off forhold
,

Sådan tager din afhængighed af ham røven på dig

Når du bryder ud af et forhold der var båret af følelsesmæssig afhængighed kan det være en udfordring ikke at røvrende dig selv, så du ender tilbage i hans arme igen

Det kan være SÅ utrolig hårdt at komme igennem sorg processen og nå dertil hvor livet igen føles som noget der er værd at leve. Sorg processen i sig selv kan være så vanskelig at gennemgå, så du vælger at opgive og går tilbage til ham for at få styr på dine følelser.

Man kan sige at det i den del af processen er den mere åbenlyse årsag til at gå tilbage, hvilket mange også gør fordi det blev for svært at rumme de følelser der gør ondt.

Artikel: Sorg over et brud – De her faser skal du igennem

Men der er en mere lumsk udgave af et tilbagefald til ham

En udgave der gør at man slet ikke selv forstår hvorfor og hvordan man pludselig ender på krogen hos ham igen.

Den udgave jeg taler om er den udgave hvor du er nået hele vejen igennem sorg processen, og begynder at have det godt igen. Du begynder at føle at du er på sikker grund og har styr på det.

 

Jeg har styr på det nu

Noget jeg ser ofte er at mine klienter har arbejdet intenst med sig selv og er nået til et sted hvor de føler de har det godt og at livet føles dejligt.

Og det er jo super dejligt.

Men…. Det er også i den fase at de er ekstra sårbare for at genoptage kontakten, fordi de nu begynder at føle sig sikre på at kunne håndtere den. Selvtilliden er på plads og selvværdet har fået et nøk op ad.

 

En enkelt besked

Det kan være en enkelt besvarelse af en besked, et tilfældigt møde i netto, eller en fjernelse af en blokering der starter det hele igen.

 

Lad mig her føre dig igennem den proces som gør at du røvrender dig selv: 

Ved at kende principperne i tilbagefaldsmodellen kan du bedre forstå de trin, der er involveret i din proces og dermed forhindre at du ender med at gå tilbage til ham.

 

Tilbagefalds processen:

Det går godt:

Du syntes du er ved at have det godt. Du har genoptaget dit gamle liv og netværk og føler at livet er ved at være værd at leve igen. Efterhånden som din heling efter bruddet skrider frem, kan du begynde at føle dig sikker på dig selv, og at du nu er ved at være i mål.

 

Tvivl:

Tvivlen nager dig. Du begynder at tænke på om det mon var så slemt som du husker det, og om du mon ikke også selv var skyld i at det gik som det gjorde. Du savner ham stadig og de gode minder banker på og skaber længsel efter ham.

 

Scene 1 Du tænker ofte på din x. Tanker om hvad nu hvis, får dig til at gruble over hvad du kunne have gjort anderledes. Dit savn vokser og du tænker på om du skal forsøge på at genoprette forholdet, selvom du inderst inde godt ved at der er at lege med ilden og at du risikerer at brænde dig endnu en gang. Det er her du måske vælger at fjerne en blokering for lige at få et lille snas af hans gøren og laden, og evt sende et ubevidst signal om at du er åben for kontakt.

 

Sene 2 Måske har du hørt fra ham, eller er stødt ind i ham et sted. Det føltes lidt rart at mærke at han stadig er interesseret i dig. Du tænker at i da godt kan have kontakt som venner, og begynder at skrive lidt sammen. I starten forsigtig men efter kort tid så er det på daglig basis.

 

Tilbagefaldet er i gang:

Din drøm om en fælles fremtid får nu lov til at eksplodere og udvide sig og selvom du stadig er ret nervøs for om det vil ende som sidst så kan du ikke lade denne mulighed gå til spilde. I hugger jer jo også sammen, og han er da også rigtig sød. Du nyder hans opmærksomhed og jeres sex føles intens og livsbekræftende.

 

Krise:

De første konflikter dukker op. Du bliver ramt, og du opdager at de gamle sider af ham stadig er der. Men du sidder i saksen og kan ikke få samlet dine kræfter til at få det stoppet. Du har heller ikke lyst til endnu en gang at vise dit netværk at du fejlede (hvis du da har fortalt dem at i er sammen igen)

 

Artikel: Derfor er din selvkærlighed den bedste kur i mod at blive needy

 

Lær at spotte disse faser af et tilbagefald hos dig selv

At genkende disse faser i tilbagefaldsprocessen kan hjælpe dig med at bryde din følelsesmæssig afhængighed af ham.

SE afhængigheden som en snylter der kun kan leve hvis du giver den tale tid. Den forsøger derfor på at overtale dig til at “udleve” ved at tage kontakt så du kan få næring og følelsesmæssig forsyning.

Forstå processen så du undgår at røvrende dig selv

Ved at forstå tilbagefaldsprocessen kan du skabe et solidt fundament for din proces i mod et stærkere selvværd og på sigt en sundere og mindre afhængig relation.

Jo før du bliver opmærksom på retningen af dine egne tanker, des før kan du sætte ind med handlinger der hjælper dig med ast blive på det selvkærlige spor.

 

Mit 16 ugers selvværdsforløb, er designet til at hjælpe dig med at holde fokus på dig selv og udstyre dig med redskaber der styrker dit selvværd og dermed udsulter behovet for følelsesmæssig næring igennem ham.

 

Terence Gorski var en anerkendt forfatter, terapeut og ekspert inden for behandling af afhængighed og tilbagefaldsforebyggelse.

Gorski var kendt for sit arbejde med at udvikle behandlingsmetoder og programmer til afhængighedsbehandling. Hans arbejde har været et kæmpe bidrag til forståelse af tilbagefaldsprocessen og hvordan man effektivt kan forebygge tilbagefald.

Gorski var en pioner inden for behandling af afhængighed og hans arbejde har haft en betydelig indflydelse på terapeutiske tilgange over hele verden.

Hans tilgang til behandling af afhængighed og tilbagefaldsforebyggelse er stadig anvendt og studeret af fagfolk inden for afhængighedsbehandling i dag.

Gorski’s model giver et klart billede på at der en klar progression i et tilbagefald, der går fra en fase af eufori til tilbagefald og muligvis til en krise, hvis tilbagefaldet ikke afbrydes. Selvom denne model primært er udviklet til at forstå tilbagefald i stofmisbrug, kan dens faser også anvendes til at forstå følelsesmæssig afhængighed i forhold.